Villanyszerelési hibák lakásoknál, amikkel villanyszerelő csapatunk találkozik

2011 január

a leggyakoribb lakásokat érintő villanyszerelési esetek amikkel találkozunk...

 • Régi, elavult alumínium vezetékek a vékony keresztmetszet miatt könnyen melegednek és lágyulnak, ennek következménye lehet az, hogy a kötések elégnek.
 • Sok villanyszerelő mikor biztosítéktáblát tesz fel, akkor nem biztosítja megfelelően a régi, elavult alumínium vezetékeket. Ezzel a rossz villanyszereléssel hozzájárul a vezetékek és a kötések szétégéséhez.
 • Régi elektromos biztosítékok túlterhelésekor megtörténhet, hogy a biztosíték felmelegedik, és lakapcsolódik. Ebben az esetben a hibát nem elektromos zárlat okozza, hanem a felmelegedésből szárnmazó lekapcsolás. Az elektromos biztosíték a lehűlést követően visszakapcsolható.
 • Villanyszerelési munkáink során már többször találkoztunk olyan kontár munkájával, ahol a lakáson belüli biztosítéktáblát és a benne lévő biztosítékokat fejjel lefelé tette fel. Egy elektromos zárlatot követően a lakás tulajdonosa természetesen nem sejthette, hogy a biztosítékok lefelés vannak felkapcsolva... Kérjük ellenőrizze a biztosítékok feliratait...
 • Minden esetben javasolt a Fi relé (életvédelmi relé) beszerelése a rendszerbe.

 

Társasházakat érintő villany meghibásodások

2011 január

a leggyakoribb lakásokat érintő villanyszerelési esetek amikkel találkozunk...

 • Társasházaknál a leggyakoribb hibák a régi, elavult házon belüli fővezetékek és a túlterhelt kötések szétégése miatt következik be.
 • Sok társasház nem akar villanyszerelésre költeni, nem foglalkozik a házon belüli vezetékekkel, csak akkor ha már gond van. Ebben az esetben az is előfordulhat (nulla szakadás esetén), hogy akár a lakásokban lévő fogyasztók is tönkremennek.
 • Az ELMŰ, és a többi elektromos szolgáltató csak a házba bejövő föld vagy légkábel legelső csatlakozási pontjáig felel, azaz csak eddig a pontig a szolgáltató hatásköre a rendszer felügyelete és ingyenes villanyszerelési javítása.
 • A legelső föbiztosíték és az összes ez utáni szakasz már a társasház tulajdonát képezi. Ha a házban túlterhelés vagy beázás miatt a főbiztosítékok (késes biztosítékok) oldanak ki, akkor a ház közösképviselőjének a feladata az intézkedés. A főbiztosítékok pótlása nem az elektromos szolgáltató, nem az ELMŰ feladata.

 

Üzlethelyiségeket, boltokat érintő villany meghibásodások

2011 január

a leggyakoribb üzlethelyiségeket érintő villanyszerelési esetek amikkel találkozunk...

 • Három fázisú rendszereknél gyakori hiba a fázisok nem egyenletes terhelése, ezért az egyik főbiztosíték nem bírja el a terhelést. Ebben az esetben a fogyasztók a főbiztosítékok közötti egyenletes szétosztása jelent megoldást
 • Három fázisú fogyasztónál (pl. pizzasütő, tésztadagasztógép, villanymotor, hőtárolós kazán) egy biztosíték lekapcsolásakor a gépk nagy része már nem működhet rendeltetésszerűen, vagy nem is működik
 • Minden esetben javasolt a Fi relé (életvédelmi relé) beszerelése a rendszerbe.