Gyorsszolgálat tudnivalók

2010 augusztus

mielőtt szakembert hív...

a lakásban lévő fogyasztókat áramkörökre osztva használják. Gyakori, ha egy hiba miatt lekapcsol a biztosíték a lakáson belül szembesül vele a fogyasztó, de a főbiztosítékot a villanyóra alatt vagy mellet nem minden esetben nézik meg. Mindenkép kint és bent is ellenőrizek a lakás biztosítékait mielőtt szakembert hív.

ha olyan hibát észlel ami hanggal, szaggal vagy füsttel jár, mindenképp forduljon szakemberhez. Ezekben az esetekben javasolt a fogyasztó vagy az áramkör azonnali lekapcsolása a villamos betáplálásról

Néha egy fényforrás is tud olyan hibát okozni, hogy pályafutásuk végén zárlatot okoz az áramkörben. Ez a hiba a biztosíték visszakapcsolásával korrigálható.

Manapság a régi villamos rendszerek túlterheléséből szoktak a lakáson belüli legtöbb hibák lenni. Új, korszerű gépek amik a mindennapokhoz most már elengedhetetlenek és könnyen hozzájuthatok akár hitelre is. Mosógép, mosogatógép, klíma, villanysütő, elektromos főzőlap mind olyan gép minek a mindennapi használata túlterhel egy elavult régi rendszert. És nem beszéltünk a megannyi kis apró konyhai gépről minek az együttes használata is nagy gondokat tud okozni. A régi rendszereknél próbáljanak meg arra figyelni, hogy legalább a lakás lelkéhez a konyhához független vezetékezést építsenek ki. A nagyobb teljesítményű berendezésekhez szükség van az elektromos hálózat minőségi megfelelő állapotára.

A tapasztalat azt mutatja, hogy a lakásfelújítók, építők a látványos szakmákra inkább áldoznak és az olyan fontos szakmák mint a villanyszerelés elhanyagolják. Nem azért írom, hogy fontos szakma, mert az érdekeim azt kívánják. Egy rossz festésbe vagy burkolásba még nem halt bele senki. A villany és a gázszerelés a két olyan szakma, aminek a rosszul kivitelezése hanyagsága kontár hozzáállása akár halálhoz is vezethet. Felhívom sok építtető figyelmét, mi a fontosabb, ha pénzszűkében van az ember, hogy egy fél évvel később burkolja a 30nm-es nappaliját ( pl. burkoló anyag 150 segédanyag 50 munkabér 105 ezer , összesen 305 ezer forint) vagy megbízható szakemberre bízza elektromos rendszere kiépítését.

Manapság nagyon sok ember azt hiszi, hogy ért a villanyszereléshez mert sorkapocsban megköt két vezetéket és színt színnel köt össze. Nem ebben rejlik a villanyszerelési mesterség, nem tagadom sok átképzett mester megcsinálja egy normál lakás villanyszerelését és működik is. De elég egy kis nem hozzáértés kis vezeték takarékoskodás, olcsó rossz minőségű anyagok megvétele ami akár utólag lakástűhöz is vezethet. Utólag megkérdezheti magától az ember „Megérte?” és akkor már késő. Bízza szakemberre villanyszerelését!